Wednesday, 3 October 2012

please,not in class ok!!

apakah perasaan,pandangan dan fikiran korang kalau lah cakap pasal politik dalam kelas??
apakah??apakah??apakah??

nota untuk KAU!!

i'm so sorry but seriously,u lost my respect towards u..
x kisah la nak sokong parti ape sekalipun,tp haruslah tidak bercakap pasal tu dalam kelas..
tau x stress!!!
baik kitorg dok dalam bilik,tido dr dgr kau kutuk sana,kutuk sini..
jangan sampai rasa hormat tu hilang sudah!!
we can respect u,but please respect us too..
and kau pon xde hak utk memprovoke bnda2 tu dpn kitorg..

this is reality,kalau kau da sokong pihak tu,ko akn nmpk kebaikan pihak tuuuuu je..
even berjuta juta org ckp keburukan pihak tu,kau xkan percaya..
so even ape yg ko kutuk tu boleh je aku nak bidas balik,tp baik x payah..
buat penat air liur aku je cakap dgn ko..

and please be profesional,jgn tnjukkan sgt ke'stupid'an ko tu depan kitrorg..
aku nk tergelak pun ade..
rasa mcm nak soh je kau jd pm..kata da bagus sgt kan..
tgk laa mcm mana negara kalau ko yg pimpin..
org pki tudung labuh salah,org ramai anak pon ko kutuk kata bnyk nafsu..
dpt bantuan x puas hati,apekebenda tah..
kalau x puas hati,boleh boikot kan!!kalau ko amik jugak aku lg lah tak tau nak cakap pe..

ok,se kian terima kasih!!

p/s:kalau lah boleh bagi dia baca bnda ni kan best!!saya x sokong mana2,tp please not in class ok

Thursday, 27 September 2012

hak belajar,hak kami!!!

sebelum2 ni kan cik fasha ade mention yg kitorg akan dipindahkan dr utm kl ke utm jb..taraaa!!da pindah da pon..

mood???erkkk,,ermm,,errrr...x dpt nak digmbarkan dgn kata2..
sedih,memang sangat2 sedih..
tak seronok pon ye jugak..
rindu kl maaaaa...

minggu first kat sini pon mcm2 brlaku..serius rasa x seronok....banyak laa benda yg berlaku smpi kitorg rasa tersisih..jnji2 yg fakulti bagi semuanya x dilaksanakan..watehek??

papepon,alhamdulillah ok laa setakat ni..first n 2nd week sgt2 mncabar tok kami..dgn jadualnya,kelas lagi..bygkan satu kelas nk dekat 100 org..xde masalah pon sbnrnya kalau rmi2 gitu,tapi klu da kitorg duduk dekat bilik kuliah yg sessuuuaaiii utk 40 org,ape kesnya..tmbh lagi ade lakss yg trpaksa kongsi2 kerusi..wuuaaaaaaaaaaaaaaaa..

get use with it!!nak x nak kan..memang da buat request,tp mcm2 bnda lak yg menghalang..n alhamdulillah,bilik ok gak laa..tp compare dgn kl,kl lagi best..muahahahahahaha

tmpat jatuh lg dikenang kan..apepon,kena stay sini tok 3 tahun lagi..be strong cha!!!!!
bukannya x best pon jb kan,kan!!!

 my fakulti,FPPSM..

h25 kolej tun fatimah..kolej wanted ni..mentang2 dia dlm lingkaran dlm,price pon nak mahal..

blok ni guna kabel tok internet..kalau guna kabel,memang laju la kan..tp yg sgt double x bestnyaa,yg dok ground floor x dpt kabel..watehek??kabel x dpt,wifi pon x dpt..
n time ni lah terasa,ayahhhhh please byr berukband ku!!

apepon,mngharap kan yg terbaik je!!!!n korg je laa semangat aku kat sini tau,tau!!!


p/s:since kitorg da pindah sini,n akan 3 tahun kat sini,perlu ke 2shar kl dan 2 shar jb??kitorg da jb ok!!!

lama dah kan!!!

ok,lama sangat da x mengupdate blog ni..tersangat sangat sangat lama ok!!
kenapa??meh sini buat list meh..
  1. malas
  2. malas
  3. malas
  4. pindah tmpat baru
  5. tempat baru xde internet,wifi
n sangat lama jugak laaaa tidak berblog walking..sobs2..
insyaALLAH lepas ni akan diupdate slalu yepp..

rindu nak membebel kat sini n rindu nak berblog walking...hope lepas ni konsisten sajaaaaa nak mengupdate..

p/s:berkepuk da diari ni..choii~~~

Wednesday, 15 August 2012

sesi memPROMOTE blog

disaat ramai blogger2 lain menghupdate entry pasal raya2 ni, cik fasha pulak langsung takde mood nak raye..tah ape kena la tah en..
skng ni just berblog walking sajaaa..jadi silent reader yg kadang2 berbunyi jugak..

ok,skang ni setiap minggu cik fasha akan promote blog2 yang cik fasha suka baca, n ofkozlah follower2 cik fasha termasuk skali enn..setiap mnggu 2 blog cik fasha akan promote..siap buat review lagi..so,korang pon nanti sudi2lah terjah blog2 yang dipromote k!!!sambil mengeratkan silaturrahim n tambah2 kenalan..

blog yang terpilih pulak,cik fasha akan bagitau yg blog korg jadi entry cik fasha..hohohoho




Sunday, 12 August 2012

Siapakah hamba ALLAH yang mulia???

sebak,sayu,sangat2 sayu,sedih bila dgr cerita ni..
menangis,mengenangkan betapa sayangnya Rasulullah S.A.W dekat kita..
tapi kita???
cerita ni cik fasha dpt dari halaqah dekat TV9..

' dalam sebuah riwayat hadis dikisahkan,ketika itu Baginda berkumpul bersama sahabat sahabatnya..di antaranya ada Saidina Umar, Saidina Ali,Saidina abu Bakar, Saidina Usman dan yang lain.. Kemudian Baginda bertanya kepada sahabat2nya;
             'Wahai sahabat2ku, tahukah kalian,siapakah hamba ALLAH yang mulia di sisi ALLAH.'
Para sahabat terdiam. Kemudian ada salah seorang sahabat berkata;
             ' Para malaikat ya Rasulullah. merekalah yang mulia'.
Lalu Baginda pun berkata;
             ' ya,para malaikat itu mulia. Mereka dekat dengan ALLAH,dan mereka sentiasa bertasbih,dan beribadat dengan ALLAH.Tentulah mereka mulia. Tetapi bukan itu yang ku maksudkan.'
Lalu para sahabat kembali terdiam. Tiba2 salah seorang sahabat kembali bersuara;
             'Ya Rasulullah, yang mulia itu tentulah para Nabi.'
Nabi Muhammad S.A.W mula tersenyum. Baginda berkata; 
             'ya,para Nabi itu mulia.Mereka adalah utusan ALLAH di muka bumi ini. Bagaimana mungkin mereka tidak mulia. Mereka itu mulia. Tetapi ada lagi yang lain.'
Para sahabat terdiam,tertanya siapa lagi org yg mulia. Hingga kemudian salah seorang sahabat berkata, 
             'Ya Rasulullah, adakah kami sahabatmu ya Rasululullah. Apakah kami yang mulia itu?'
Kemudian,Baginda memandang wajah sahabatnya satu persatu. Baginda tersenyum melihat para sahabat. Baginda berkata,
             ' sudah tentu kalian mulia. Kalian dekat denganku.Kalian membantu perjuanganku,bagaimana mungkin kalian tidak mulia. Tapi ada lagi lain yang mulia.'
Para sahabat terdiam semuanya. Mereka tidak mampu berkata apa2 lagi. Tiba2 baginda Nabi Muhammad menundukkan wajahnya, tiba2 juga baginda menangis di hadapan sahabat2nya. Sahabat pun tertanya-tanya dan berkata,
              'mengapa kau menangis ya Rasulullah?'
Baginda kemudian mengangkat wajahnya,lalu terlihat berlinangan air mata Baginda membasahi pipi dan janggutnya. Baginda berkata,
              'Wahai sahabatku, tahukah kalian siapa yang mulia itu? Mereka adalah manusia-manusia,mereka akan lahir jauh setelah wafatku nanti. Mereka begitu mencintai ALLAH. Dan tahukah kalian,mereka tidak pernah memandangku,mereka tidak pernah melihatku. Mereka hidup tidak dekat dengan aku seperti kalian. Tetapi mereka begitu rindu kepadaku. Dan saksikanlah wahai sahabatku semuanya, aku pun begitu merindui mereka,mereka yang mulia itu.Merekalah UMATKU.
Saat itu,Baginda menitiskan air mata dan semua sahabat juga menangis. 

Baginda terlalu merindui kita,mencintai kita,Kita yang didoakan Nabi Muhammad setiap waktu.
Hati ini tertanya,adakah sudah cukup rindu ini pada Baginda. Baginda yang tidak pernah melupakan umatnya,walaupun sedang menghadapi sakaratul maut. Dan kita,umatnya,adalah orang pertama yang dicari setelah Baginda bangkit dari kubur. Baginda telah korbankan segala kemewahan di dunia, tidak meminta apa2 pon dari ALLAH untuk dirinya,kerana mahu menyimpannya untuk diberikan syafaat kepada umatnya di padang mahsyar kelak.
Dan siapakah umatnya? KITA!!


p/s:selawat serta salam atas junjungan Nabi,kekasih ALLAH..


Saturday, 28 July 2012

dear roomate saya!!

*entry lebih onjg lebar*
masa tgah tulis entry yang x disangka-sangka tadi,
tiba2 teringat roomate cik fasha..
so nak dedicate entry ni khas utk dia..
even xtau laa baca ke x kan??

mula2 kenal atin,atin pendiam sgt2..
kalau org tgk atin,mesti org ckp atin ni budak baik2..yess yess yess..memg pon..
kadang2 kita rse segan dgn atin,,
atin pegi kelas awal,selalu baca buku,pergi usrah,selalu pegi kelas..
bangun pagi..
tp kita,,ofkoslahh kontra kan..
klu cuti,kita bngun tido je atin mesti kat meja tgah baca buku..
time kita tgk citer korea je,mesti atin kat meja jugak baca buku..
atin ckp serius lembut,kita plak kasar..
serius kita suka dgr atin ckp..proper n lmbut..kalau laki boleh cair tau,tau!!

dalam bilik,kita jarang cakap kan tin??
bila ada org lain dalam bilik,baru kita bercakap..slalunya chena laa yg dtg menyibuk kat bilik kita..
ngeng2~~
tp lama2 duk dgn atin,kita dapat tngkap da atin mcm mana even kita jarang sgt cakap,borak sama2..
atin sbnanrnya klaka sgt..ingt x time kita tny atin,masa tu da nak dekt exam,
'kita x sentuh lgsung buku tin,atin da sentuh ke?'
tros atin pegang buku cakap, sentuh dah..
ngeng2~~

n ingt x masa kita sama2 terlepas subuh,dua2 x sedar lgsung..
pagi tu,atin kat meja, kita pon kat meja kita..
kita dua je dlm bilik,boleh plak kita mesej atin tny atin solat x pagi td??
n kita berbalas2 mesej even dlm bilik yg sama..pastu dua2 gelak sendiri..
hohooh..kita je yg buat cmtu kan??

n first time kita dpt kumpulan tok assgnment sama,OC..
that's a great teamwork n kita sronok sgt kerja dgn atin..
n kita slowly rapat sikit..da bork2 dlm bilik sama2..
n the best presentation kita..

thnx atin sebab jd roomate kite yg baik n best..


baru prasan,kita lingkar tgn kita la tin!!

p/s: x bnyk pon gmbr kita sama2 tin.

UNexpected..

ni entry pnjg lebar okeh!!
ALHAMDULILLAH..
even beratus-ratus kali pon masih x dpt melahirkan rasa syukur cik fasha..
unexpected results for a person who put a little effort on it..
yess,this semester serius cik fasha sgt bnyk main,main dan main..
berjalan,buang masa,melepak..watehek!!
tp alhamdulillah ya ALLAH,masih diberi peluang sekali lagi untuk mengecap nikmat dan rezeki ini..
ok lahh untuk org yg xde usaha lgsung..


wahh wahh wahh..poyo sungguh cik fasha letak result dlm ini blog..
bukn 4flat pon hooo..this is my lil diary,so bila baca balik,mesti ingt..
nty nak soh anak2 baca nanti,muahahahahahaah...

english n TITAS,memg terbaekk laa..paper TITAS,tau laa knpa bolh jd cmni,,
unexpected bnda yg cik fasha tgk,puihh..stresss
n time bi,cik fasha demam..(alasan)..

gap antara bi dgn next paper,sempat lagi cik fasha jln dgn my bestie,amin ngn mira..
kita pegi genting kan,kan??

n ada jugak satu paper yg stat kol 3,cik fasha betul2 start study tu pkul 5 pg..serius trok sgt2..
sebabnya tgk citer hindustan..koi mil gaya dgn kuch2 hota hai..
mama menjerit daa bila dpt tau yg anak dia gi tgk hindustan instead of baca buku..
maaf mama!!!
n memg mnggu exam tu,cik fasha kemaruk dgn hindustan..siap amik video2 hindustan dekat member lagi..
fizah,ni suma ko punya pasal..hahahah

member2 cik fasha slalu ckp, 'ko leh ah cha,baca buku lmbt2 pon tape..'
'ko baca snang masuk', 'xyah baca pon xpe..'
yess,alhamdulillah mungkin itu sedikt kelebihan yg ALLAH bagi kat aku..
tapi sakitnya korg xtau..dlm masa beberapa jam korg nak masukkan bnyk bnda dlm otak,
satu badan rasa sakit..time baca mesti cik fasha akan nangis..
kepala ofkos berdenyut,nangis sebab takut,pening,gelabah,suma adaa...
sakit masa tu org yg sama ngn cik fasha je tau cmna sakit tu..x tido malam smpi habis paper..
tu effect yg cik fasha kena tnggung..n alhamdulillah it's worth..
sakit serius sakit..

korg jgn sekali kali ikut cara mcm ni..bnyk sgt bahaya sbnarnya..ade org bolh blurr klu time tga exam..
bnda ni ade pro n cons dye..
cara cik fasha ni mcm bersenang senang dahulu, bersusah susah kemudian(boleh dop)

satu lagi,ada satu mlm nak exam pe tah,pkul 2 pagi msa tu..serius cik fasha memg x bolh nak mauk satu bnda pon..
kepala start rase sakit yg teramat..serius xtau nak wat pe..
so,cik fasha text kwn2 cik fasha,suruh dorg doakan tok cik fasha supaya mudah nak faham..
hafal memg senang,tp konfem cik fasha lupa,sebab bila faham lgi senang nak adapt dgn soalan..
n alhamdulillah dgn doa diorg,slowly cik fasha dpt baca semua..
ALLAH btol2 tolong cik fasha mlm tu dgn gerakkan hati tok msj kwn2..
ALLAH dgr doa diorg,alhamdulillah..
terima kasih kawan2,jasa korg sgt2 laa dikenang..
bersyukur atas segalanya.. dengan izin ALLAH,kalau x,x merasa kejayaan nih..

p/s: 1SHAR,korg punya result camana camana camana wehh???tahniah sgt2 tok korg..batch kita the best kan,kan,kan..

Sunday, 22 July 2012

*bila chef besar masuk dapur*

ASSALAMUALAIKUM..salam ramadhan..

korg mesti tau kan??yg mcd punya tuu..

so cik fasha blaja masak cara nak buat roti tu..sangt2 laa tersimplenya..
just guna tepung gandum n bnda2 nih..

black pepper,white pepper,rosemary n minyak zaitun..
rosemary tu,kalau xde pon xpe..nak bagi rse rempah2 skit..

campurkan bahan2 tadi dgn tepung gandum..jgn masukkan minyak dulu yee..
gaul hingga sebati..

masukkan telur,dlm 2-3 biji..

then gaul..nak lebih senang guna tgn..
err,sila abaikan chef kita yg x pki baju ni..

gaul hingga menjadi seperti doh..macam nii..lepas tu letak minyak zaitun dlm 2-3 sudu..
n gaul lagi smpi sebati..

da selesai,biarkan dlm masa stgh jam..
kemudian,,,

carik2kan supaya jadi doh yang kecik and uli laa macam ni..


masak!!


n jadi laaa mcm ni..
mcm roti paratha..sgt2 simple kan..
ni bukn lempeng okkai!!

n kitorg makan dgn ayam bakar yg ayah buat dgn sos barbeque..

see,lepas tu gulung..aish2,sgt2 sedap..
actually,bolh letak mcm2 lagi..
tomato,salad,n apa2 yg korg nak letak laa..
tp sebab cik fasha x mkn tomato enn..err,errr..
salad plak xde..

n serius sgt sedap..
mkn satu da kenyang sgt..
xyah letak ayam bakar pon xpe..
just pape yg korg nak letak laa..
simple kan??

p/s: tngahari gini update bnda nih,memg teringat sngguh..aduishh,menggoda lak..

SELAMAT BERPUASA !!






Sunday, 15 July 2012

baru seminggu..

dah seminggu da cik fasha kerja..
hari ni ahad,means esok kena kerja..
oh serius serius serius,,
malas nye nak kerja..
rindu nk blaja..
kalau boleh nk selamanya belajar..
lg seronok pkir assignment tau!!

tp tu lah kitaran hidup manusia kan..
kerja itu adalah keperluan zaman skng..
klu x kerja cmna nak dpt duit??
tp belajar lg seronok dr kerja..
kalau laa ade org nak support blaja seumur hidup xyah kerja??
ade ke??ade ke??

time blaja kecik2 dulu,x sbr nak keja..
ade duit sdiri,ade keta sdiri,umah sdiri..
pegi mana2 je xde org halang..
impian yg memg seronok sgt laa kan..
tp realitinya??

n skng pulak rindu nk belajar..
main dgn kwn2..
masuk xtvt tu,xtvt ni..
rindu cikgu2,kelas,
rindu nk bertugas..

n skng,da konpom2 laa en x dpt buat semua tuu..

anyway,nak xnak kena kerja juga esok..
rezeki kan??
at least dpt juga kerja dr org lain yg menganggur..
alhamdulillah..

p/s : eleh,korg pon sama juga kan,rindu sekolah,boring ngn kerja kan??
       hohohooo

Saturday, 14 July 2012

I nak jadi artis korea laa,,ahakss!!

haluuu readers2 sumaa..
petang td cik fasha dgn spupu cik fasha,kak dayah pi birthday party anak officemate kitorg..
n otw dlm keta tu,kitorg dok dgr satu channel radio ni..
radio ni ade wat satu pertandingn rasanya..
PENCARIAN BINTANG KPOP..
ahakkksss,tersedakk disitu..

sekiranya anda merasakan anda bolh menari dan menyanyi dgn baik,
malah kalau lebih baik dr bintang kpop sedia ada,
boleh laa join contest ni..
ohohohoh..tersedak sekali lagi disitu..

apakah??
nak kata klaka pon ada,mengarut pon ada..
ok fine..kpop is a fenomena right now..
cik fasha pon minat lagu2 kpop..
tgk citer2 dorg,
variety show dorg(RUNNING MANNN..*___________*)
tp bila smpi ada pihak yg nak anjurkan bnda2 gini,memng mengarut sgt laa..

kita ni xde identiti sdiri ke??
ok fine,trend..tp mcm xpyh nk tiru bulat2 laa kan..
its nonsense sgt2..
artis2 kpop tu pon bolh gelak sakan tau org dr negara lain sibuk dok nak tiru dorg..
apakah??




dr menaikkan martabat lagu kpop tu,
baik memartabatkan lagu2 irama malaysia kita yg da makin tenggelam tu..
cuba ingt balik zmn2 siti nurhaliza tu,(skng pon zmn dia)
irama malaysia mendahului..
lebih lembut,sopan,berseni sesuai dgn budaya melayu..

this is just my opinion..
duit skng dilabur berjuta2 hny tok bnda2 hiburan semata gini..
memg sgt2 pmbaziran..
baiklah duit tu digunakan tok support student2 yg nak blajar,
tok org yg lebih memerlukan..
nyanyi2,kuarkan sore,vokal,
dpt half million..
sedgkan rmi lg org yg lebih memrlukan berhempas pulas just tok dptkan pndptn yg mampu alas perut diorg..
can u imagine??

bukan tok merendahkan artis2 skng ni,
tp hadiah smpi half million itu sgt laa mngarut..
penaja yg menaja trlalu baik beramal jariah menaja suma tu..
tgk,ni da crita lain lak enn..

this is dunia zaman skng..
aktiviti2 keagamaan ramai yg abaikan,
hok yg syok2 tu,etertemen2 tu yg jd tumpuan org rmi..
mcm mana laa nk melahirkan modal insan berkelas pertama,
kalau dr kecik diajar bnda2 gini??

p/s: x salah nak dgr,x salah nak minat,x salah nak suka,x salah nak cinta..tp smpi siap ade contest gini,memang sgt tidak ohsem la kann..

congratez bestie!!

suma suda sedia maklum result tok kemasukan dgree batch baru da kuar..
kepada sesapa yg dapat tawaran tu,TAHNIAH!!
jom tepuk2 skit tok korg..
n pd yg x dpt tu,mebi blom rezeki lagi..
jgn putus asa,doa!!tu yg penting..

n,especially to my lovely dearest girlfren,
SITI ZULAIKHA MAHAD ZAM..
tepuk banyak sgt2 tok dia..
UITM,international business..
tahniah ka..
awak da jd mahasiswi daa..
tp lg ohsem klu kita dpt sama tmpt kan..

serius saya rindu dgn awk..
awk plg setia dgr saya membebel,
buat mcm2 tok saya..
sometimes gosokkan baju saya,arrange jadual saya..
xde org yg bolh wat mcm tu selain awk..
asal awk lalu dpn bilik kita je,mesti jerit nama ika..
bergosipan,wat story mengarut..
u act like kakak!!!
i miss u dearly..
kita ke DM bersama2,boring dok kat prep,wat bnda ngarut..

IKA yg sgt kontra dgn FASHA AMIRA..
org pelik juga cmne kita bolh jd bestfren..
they do tell me i'm the lucky one..
n yes, i admit that..
saya sgt2 bertuah n bersyukur dpt awk as my bestie..
n for that,i'm one of the happiest person bila dpt tau awk dpt..

even ika x baca bnda ni,tp ika tau en,en..
congrats dear..
n really miss u so much..




p/s :entry yg lovey dovey...ahakkssss...anyway,tahniah kepada yg berjaya...hoyyeaahhhh4

Wednesday, 11 July 2012

KERJA??

salam petang semua..
da lama en x menghupdate blog kesygn nih..
hohohhoh..
sebabnya,,sebabnya,,sebabnyaa...

SAYA DAH KERJA!!!
hip hip hooray..

dulu en cik fasha ckp nak kerja time cuti sem ni...
n alhamdulllah ade rzeki..
kerja kat ofis tmpt cik fasha kerja time lepas matrik dulu..
Tanjung Offshore Berhad..
still dekat accounts dept..
haaa,amek hr keje akaun..

mula2 mak teh cik fasha offer keje ngn dia..
jual kepok lekor time pose..
baru ingt nak jadi minah bazar..
alih2 hr tnjung call,dorg nk pki org temporary..
so,pucuk dicita ulam mendatang..
apa lagi enn..

mungkin disebabkan doa2 kalian jugee..
hohohho..
n kali ni x buat akaun kapal daa,
skng wat payment,claim..
hohohooho..

ok laa..mau continue kerjaa..
:)

p/s :kerja smbil on9 smbil update blog..apakah?

Sunday, 8 July 2012

10 fakta lucu

ketidak adaan mood untuk mengupdate..
sebab itu sudaa lama xde entry baru..
:)
ok lah,skng cik fasha nak kongsi sikit fakta2 yg cik fasha rasa agak lawak laa en..

  1. Manusia hanya menggunakan 10% daripada otaknya. Tapi tak bermakna baki lagi 90% lagi perlu dibuang sebab kalau buang maknanya orang tu memang takde otak laa namanya.
  2. Zaman sekarang, redbull bukanlah binatang, McDonalds bukan lagi sebuah penternakan, Apple tak   boleh dimakan lagi, dan begitu juga BlackBerry.
  3. Suara guru yang sedang mengajar lebih merdu dari muzik jazz. Buktinya, pelajar ramai yang tidur dalam kelas.
  4. Kondominium tidak ada kena mengena dengan kondom. Tetapi di kondominium terbiar jugak kita boleh dapat banyak kondom terpakai.
  5. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi air Coke, ia akan hancur sedikit demi sedikit atau hilang sama sekali sekali dalam masa 2 hari. Elok juga untuk yang meniaga sup tulang.
  6. Jika korang kentut secara konsisten selama 6 tahun 9 bulan, gas-gas yang dilepaskan boleh menghasilkan bom atom
  7. Apabila berselisih di tempat yang ramai orang, lelaki akan menghadapkan tubuhnya menghadap perempuan yg dilaluinya, manakala perempuan pula cenderung membalikkan badan, dan kdg2 secara tidak sedar menempatkan tangan di depan badannya untuk melindungi dada.
  8. Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan.
  9. Gajah adalah satu-satunya mamalia yang tidak boleh melompat.
  10. Komik atau kartun Donald Duck diharamkan di Finland kerana ia tidak memakai seluar
kalau kelakar,gelak laa yee..x kelakar, baca senyap2 sudaa..


...................................................................................................................................................................

\
siapakah penjenayah yang sebenarnya??


  

Monday, 25 June 2012

10 amalan TERBALIK umat islam yg tak disedari


salam petang to readers2 sekalian..
kat bwh ni cik fasha nak tunjukkn 10 amalan terbalik yg rmi org melayu tak sedar sekarang ni..
amalan2 ni memang berpusing sungguh dr amalan yang sebenarnya menurut agama islam..
nak tau pedia??bacalah...




1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?



“Abdullah bin Ja’far berkata: Ketika tersebar tentang berita terbunuhnya Ja’far, Nabi sallallahu ‘alaihi wa-sallam bersabda: Hendaklah kamu menyediakan makanan untuk keluarga Ja’far, mereka telah ditimpa keadaan yang menyebukkan (kesusahan)”

(Dihasankan oleh at-Turmizi dan di sahihkan oleh al-Hakim)


2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.

3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik, kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.

4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?

7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.

9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumah tangga kurang bahagia.

TAK KERUAN by zamani ft sh.zarina

something kat lagu ni yg buat cik fasha suka sgt first time dgr lagu ni..
serious lagu ni sgt2 best..
:)
jom layan lagu ni..


Saratnya bebanan asmara
Beratnya menepis gelora
Semua relaku terima
Andainya inilah cinta


Ternyata dialah ku cari
Di dalam terjaga dan mimpi
Meskipun adakala sepi
Tetap setia menanti

Tak seorang yang ambil tahu
Tak seorang pun ambil peduli
Sehinggalah dikau yang datang
Dan membawa bersama hatimu


Mana mungkin ku persiakan
Bila cinta aku ketahuan
Debar kencang aku rasakan
Bergetaran di dalam hatiku


Saratnya bebanan asmara
Beratnya menepis gelora
Semua relaku terima
Andainya inilah cinta


Ternyata dialah ku cari
Di dalam terjaga dan mimpi
Meskipun adakala sepi
Tetap setia menanti


Hanya dia yang ku dambakan
Walau pun aku rasa gundah… tak keruan
Biar Putih atau pun hitam
Asalkan hati penuh rela dengannya cinta


Tiap saat tiada tempat

Bukan bayangan tapi nyata didepan mata

Siang malam ku rasa terang
Kurasa tenang
Rasa damai
Di buai cinta



Sunday, 24 June 2012

happy farewell!!

22/6/2012..
my last paper here, n my last day here..
ohh sedih2..sedih nk tnggalkan UTMKL..
yg penah baca post2 cik fasha yg dulu,mesti tau en nape sedih hari last kat sini..
yg x pernah baca,meh baca sini..

akhirnya smpi gak detik2 yg x ditunggu..
serius sedih sgt,cuma x tnjuk..
tp still ok lagi sebab kamis ni cik fasha dtg lg utm..
sebb ade program..

dah2,nak citer pasal last day tu..
stat paper oc pkul 3 smpi 5.30..
memerah otak kejap..
n habis je paper,apa lagi..
opkos laa sesi brgmbar en,en..
bila lagi dapek amek gmbr kat sini..
sume amek port,nk gi posing2..


all gurls..first in utm,sume gurls dlm satu course..


landmark utm kl yg terbaik..


will missing u guys..

haa,yg ni stat wat aksi2 x snonoh

buang tebiat yana..org soh duduk..aishhh


view from MJIIT building..


PSZ tmpt kitorg baca buku,brborak..hohoo

seriusly akn rindu sgt suma view2 ni..
rindu lecturer,staff2 sini..
rindu klcc(kwangkwangkwang)

its a great experience to be here..
at least,kitorg de pnglaman blaja sini,
dak utm jb yg trus ke degree tu ade rse blaja sini??
xde enn..hahahaa
jgn marah naa..

hope to be here again,insyaALLAH..
even bukn utk blaja,tp dtg pon bolh kan,kan??
tmpat kita menimba ilmu,sape yg x rindu kan??
watever it is,it's a happy farewell ryte??

p/s : kamis dtg sini lagi sebab ade program kat ganu..hohoho...




Tuesday, 19 June 2012

now, i fell in love!!

seriously cik fasha jatuh cinta..
completely in love..
rasa tiap2 hari nak jumpa,,
nak cium,peluk dia..
hoihoihoi...jgn pikir lain plak eh..

amirul hakim, my new lil mujahid..
penyejuk,penerang,pengarang jantungku ini..cewwaahh..
he's only 3 months,tp da pndi nak act mcm org besar..
da pndi nak meniarap,,
da kuat kaki nak brdiri even kpala lembik2 lagi..
and suke berborak..pndi da naaa..

hakim ni anak yg mama jaga..
masuk rumah kitorg sebaik saja mak dia hbis pntang..
mana x syg lebih kan,kan!!

n jom lyn gmbr hakim ni!!





aliff n hakim..



arrr..along ni brani btol amek gmbr hakim mcm ni..haish3..

love there..hohoho..
badan da tegap,to kepala lembik lg..see,goyang2 kpala dia..


maaf lerr..gmbr x brapa nak cntik..
snap2 guna henfon murah sajaaa..
sape yg x jtuh cinta kan klu mcm ni??
hewhewhew...














Friday, 15 June 2012

"Segmen: Follow Weekend Bersama AjamOppical"


ok,join segmen setelah lamanya x join..
terima kasih kepada AJAM yg sudi jemput cik fasha join segmen ni..
kepada korg2 yg nk join jugak,,
haaa tekan link kat banner tu..
pastu ikut laa pe yg ajam ni suruh..
sgt2 simple dan mudah difahami..
hohohohohho...

n kepada new friends cik fasha..
welcome to my lil diary..
hewhewhew...

awak tengah exam!!

'AWAK TENGAH EXAM LA fasha!!'
tp serius x rasa mcam tgah exam..
kenapakah??kenapakah??

sebab cik fasha balik rumah..
study week balik, n gap paper pon balik..
n opkoslah balik rumah x buka buku en..
n opkoslah saya main dgn hakim cinta hati baru saya..
oh,oh,oh..
itu sgt cik fasha suka..kekeke..
n opkos jugak dok rumah melepak,berborak,on9,on9,on9,on9..

whatever it is,still ade 4 lg paper..
n paper2 tu memang rpat sgt2..
kebuntuan..
ceh,dr dok membebel kat sini, 
ada baiknya lah kan pi blaja..
tapi,buku satu bnda x bawak!!
apakah!!

saya tau saya banyak main..
x blaja sungguh2 pon..
terbuat prinsip bersenang senang dulu,bersusah susah kemudian..
pastu trpaksa jaga malam time mlm exam..
x bagus x bagus!!

tapi nak wat camna..
tulah noor fashah amira, anak en hazmi n pn fahiza..
mama dgn ayah kenal along mcm mana kan,kan??

ok daa..xmo membebel pnjg2..
org pening baca entry membebel ini!!

Tuesday, 12 June 2012

saya nak KERJA

sekarang ni minggu final..
n cik fasha da stat buat kijo gilo dia,
x tido, time mlm exam..
sape yg buat mcm tu sila angkat tgn??

n tamau ckp pasal exam,
STRESS!!
skng ni cik fasha tga memikir,,
nak keje pe cuti 2 buln nty..
x bek ouh bazir masa..
smbil2 nak cari duit poket tok bekalan sem 3 nty..

nak keje ape??
ade je bnyk keje kosong kt depan umah ni,,
tp mst dorg nk permanent kan,kan??
dan,dan,dan..
kesian plak kt bos2 tu nty klu cik fasha keja kejap je..
x ke dorg nk kena cari org len??
nyusahkan plak kan!!

haish4..
rsenya cik fasha sorg je yg memikir gitu..
'sian kat bakal boss..'
org len cik fasha dgr citer,
sesedap ati je nk berenti,nak keje balik..
haish,cik fasha nak minta berenti keja laa plg takut skali,
sbb sian kat boss...
ade mcm tu??

apepon, saya tetap nak keje..
nak duit!!
hrap dpt keje boss baik punyaa..
amin!!

Saturday, 9 June 2012

demimu EURO!!

oyyyeaahh..semangat EURO kat rumah ni..
Alif, Acap dok sibuk cakap pasal bola skng ni..
dua beradik tu penyokong tegar PORTUGAL..
sebabnya, ada CR!!
kenal x??
cik fasha : fuyoo,adik minat portugal..
mama     : ye ke dik?? nape minat portugal?
cik fasha : sebabnya ade Cristiano Ronaldo la ma..peminat setia nih
alif          : bukan Cristiano Ronaldo la, CR ok!!

org yg sama je pon,nk kena pnggil CR jugak..
x pasal2 kena marah dgn pminat tegar CR!!
ok, pasni along pnggil CR ye dik!!
n mlm td first match between Poland n Greece..
peminat Euro opkoslah tau en..
n dua beradik tu berkobar kobar la tnggu pkul 11.30..
alif snggup than mata..
sebb budak sorg ni time tido dia pkul 9..


banyak kali jugk tny budak ni, nk tido x??
gelengan saja diberi..semangat kononnya..
tok malam ni, alif sokong poland n acap sokong greece

 saat2 yg dinantikan..

10 min pertama,muka memg menahan ngantuk sungguh..
bnyk kali soh tido,tamau..
demi bola..ok lah,tgklah

n last2, ni lah jadinya

sungguh nak tgk konon!

xthn jugak mata..
mcm mna nk tgk portugal lwn german mcm ni dik oiii


n tv terbuka tnpa sorg pon tgk..
alahai adik2,semangat bukn main,.
ok lah kan..
kan lagi best klu korg smngt nk blaja cmni..
cewwaahh...

besok,ntah dpt ke x abiskan tgk match..
suke ati larr..